Landsbyer sætter Ny Nordisk Mad på menúen

De bedste råvarer til maden finder du lige uden for din dør. Den 8. september mødes beboere fra landsbyer i Sønderborg Kommune på Cathrinesminde Teglværk til Naturens Dag, for at få ideer til at forny deres køkken med lokale råvarer. Tips til at bygge egen rygeovn og fælles køkkenhave er på programmet.

Friske stikkelsbær, hindbær og hyben fra buske i køkkenhaven. Sommerens sprøde gulerødder, kartofler og jordskokker lige klar til gryderne. Krydderurter som purløg, timian og kruspersille i spæde grønne nuancer.
I stedet for at hive dankortet frem henne i supermarkedet kan du hente bær og grøntsager fra din egen have. I hvert fald hvis du som beboerne fra landsbyerne Dynt-Skelde-Gammelgab og Kær Halvø er naboer til skove, strande og marker. Og mangfoldigheden er ikke begrænset til køkkenhaven. Gå en tur på stranden, hvor du kan plukke dine egne blåmuslinger. Måske dyrker en af dine naboer ålandshvede til brød med mere bid og krumme.
Mulighederne synes uendelige.
”Vi kan se folk i vores landsbyer genopdage den nordiske mad med alle de spændende smage og farver, som var en naturlig del af vores bedsteforældre hverdag. De nøjes ikke med at se det på fjernsynet. De gør det til en del af dagliglivet,” siger Charlotte Engelbrecht, formand for Sønderborg Kommunes Landdistriktsudvalg.
Hun understreger, at initiativet ikke bare giver billigere og bedre råvarer, det er godt for miljøet. Hvorfor købe dyrt ind af eksotiske frugter og færdigretter fra fjerne lande, når baghaven blomstrer med nye smagsindtryk, spørger hun.
Rygeovn og æblepresser
Efter samme logik har de to landsbyer i Sønderborg Kommune længe leget med mulighederne for at forny deres mad med inspiration fra det nye nordiske køkken. Og den 8. september mødes beboerne for at høre mere om emnet. Her skal et af punkterne på dagsordenen, hvordan man kan bygge sin egen rygeovn til de fisk, man kan fange eller bytte sig til ved naboen.
Netop for at understrege mulighederne i landsbyernes fællesskab vil der også være mulighed for at bytte mad og råvarer. Hvorfor ikke bytte dine majs i spisekammeret til et par glas med hybenmarmelade? Og er fryserne overfyldt med kød fra sidste års bukkejagt, kunne en kurvfuld jordskokker måske være interessant.
Men ideen om at høste fordele ved at gå fælles går videre end blot at bytte madvarer. Nu hvor sommeren går på hæld, har mange haveejere flere æbler end de kan nå at spise. Netop derfor er det planen at deltagerne på mødet kan få presset deres æbler til saft, som kan holde ind i efteråret.
Fælles er billigt og godt
Endelig tager deltagerne egne råvarer med fra køkkenhave, marker og stalde, der tilberedes til et væld af forskellige retter med rødder i det nordiske køkken. Besøgende kan kigge over skuldrene, når lokale borgere fra Dynt-Skelde-Gammelgab deltager i et kursus i Ny Nordisk Mad v. Conny Brock, AOF.
Den fælles tilberedning illustrerer de store muligheder, der ligger i, at beboerne går sammen om fælles projekter. For få eller ingen penge kan man for eksempel få friske grøntsager ved at etablere en fælles køkkenhave. Mira Illeris og Esben Schultz fra Svanholm giver deres bud på etablering af en fælles bæredygtig køkkenhave kl. 14.00.
Og i stedet for at bakse med selv at få plads til det hele, kan beboerne bygge en fælles kartoffelkule – eller jordkælder som svenskerne kalder det – til at holde sommerens frugter og grøntsager friske så længe som muligt.
”Vi kan udnytte vores råvarer endnu bedre her i 2013. Det er godt for pengepungen og godt for miljøet,” siger Charlotte Engelbrecht.