Besøg fra Marokko den 5. og 6. september 2024

The MINISTRY OF AGRICULTURE OF THE KINGDOM OF MOROCCO besøgte Sønderborg Kommune og LAG Sønderborg Aabenraa for at hente inspiration, udveksle erfaringer og indsamle best practice ved mødet med ansvarlige nationale myndigheder og lokale aktører inden for integreret landdistriktsudvikling, miljøbeskyttelse og bevarelse af biodiversitet og naturressourcer.

 

Besøget sker indenfor rammerne af: the EU-funded Programme for Agricultural in Support of Territorial Development (PADT).

 

Program:

Kl. 8.30 Morgenkaffe på Alsion, Alsion 2, 6400 Sønderborg, velkomst og præsentation.

Tema: SAMSKABELSE

 

Tom Hartvig Nielsen, formand for udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, bød velkommen og præsenterede ”Sønderborg-modellen”. Dette er det organisatoriske udgangspunkt for samarbejdet mellem landsbyer, forvaltning og politikere i Sønderborg Kommune.

 

Fra forvaltningen i Sønderborg Kommune deltog Joan Schlaikjer Hansen, chef for afd. Bæredygtighed og Byggeri,  Carl Erik Maae, landsbyudvikler og Connie M. Skovbjerg, LAG- og Landdistriktskoordinator.

Tom Hartvig Nielsen og delegationen fra Marokko på Alsion.

 

  • Præsentation ved Tom Hartvig Nielsen: tekst og power-point.
  • Præsentation af Sønderborg-modellen: tekst.

Gruppen blev delt op i to med følgende program:

 

Kl. 9.50 Afgang mod Augustenborg med båd, gruppe 1 (ekstern tolk deltager)

 

På turen med ”Rødsand” fortalte skipper Palle Heinrich (Mommark) og Gerhard Jacobsen, (Cykelfærgens Venner) om tilblivelsen af Cykelfærgen over Flensborg Fjord – et resultat af en grænseoverskridende samskabende proces, der bl.a. har opnået støtte fra Interreg-programmet og LAG-midler.

 

Desuden deltog Ingebeth Clausen (Smøl Landsbylaug/Landsbyforum) og Christel Leiendecker (Broager/fmd. Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab), der gav eksempler på samskabende processer og udviklingsprojekterne:

 

Erfaringerne fra Broagerland- og Cykelfærge-projektet er samlet her:

Billeder fra sejlturen med Palle Heinrichs båd fra Sønderborg til Augustenborg.

Kl. 9.50 Afgang mod Augustenborg med bus, gruppe 2

Andreas Carstensen, formand for LAG Sønderborg Aabenraa og Dorthe Schack, medlem af både den gamle og nuværende LAG, præsenterede bestyrelsens arbejde med uddeling af EU-landdistrikts-midler i perioden 2022 – 2027. Andreas kom ind på, hvordan LAG-bestyrelsen er sammensat og hvorledes bestyrelsen i starten af perioden udviklede deres LAG-strategi. Endelig blev forklaret, hvad ”Leader” og ”New Rural Paradigme” betyder.

Præsentationen HER.

Andreas Carstensen, formand LAG Sønderborg Aabenraa.

 

Gruppen samles igen:

Kl. 11.30 – 12.30 Informationer og frokost på Augustenborg slot

I Augustenborg findes en enestående kulturskat, hvis internationale potentiale bare venter på at blive foldet ud. For i Augustenborg ligger en komplet hertug by med slot, slotskirke, palæer, park og en by fuld af gamle barokhuse. Den gamle hertug by er ganske enestående på både dansk og europæisk plan og er samtidig vidnesbyrd om et afgørende kapitel i Danmarks, Grænselandets og Europas historie. Med andre ord rummer Augustenborg alt det, der skal til for, at Sønderborgs smukke hertug by kan blive vækstcentrifuge for turisme, vækst og nye arbejdspladser i hele Sønderborg Kommune – og måske på sigt blive optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

 

Lige før frokost, da alle var samlet, præsenterede Dea Cordt Kragh fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen LAG-programmet set fra styrelsens side.  Hvorledes fordeles EU-landdistriktsmidlerne? Hvorledes blev LAGér stiftet og hvordan blev strategierne til? Præsentationen er på vej >>

Eksempler på etablering af LAG-bestyrelser og udvikling af LAG-strategi på vej >>

Frokost i festsalen på Augustenborg Slot.

Kl. 12.30 Afgang mod Sønderborg med båd, gruppe 2 (ekstern tolk deltager)

 

Den anden halvdel af gæsterne fik herefter de samme præsentationer som første hold.

 

Kl. 12.30 LAG-præsentation for gruppe 1

De personer, der havde været på sejlturen, blev tilbage i rummet for at blive præsenteret for LAG Sønderborg Aabenraa og lokale LAG-støttede projekter.

Slut på dagens program.

 

 

Fredag, den 6. september kl. 8.30, Velkomst og rundvisning på Center for Verdensmål

 Tema: NATUR og BÆREDYGTIGHED

Mødested:

Naturcentret, Skydebanevej, Kær, 6400 Sønderborg

 

Naturvejlederne, med base på Sønderborg Naturcenter, bruger området til at formidle læring om natur, økosystemer, kyst og hav og hvordan man gebærder sig der. De udgiver bl.a. en årlig kalender ’Ud i Naturen’, hvor de offentlige ture kan ses herunder ”De blå Kolonihaver”. Her er sat muslinge- og tangliner ud i havet ved den handicapvenlige fiskebro, hvor man bl.a. kan lære om de vigtige fødevarer, som kan dyrkes i havet, samtidig med, at havet renses.

 

Det fortalte Andreas Herman, Naturcenterleder / Naturvejleder, mere om, da vi mødes med ham i Naturcentret. Han kom også ind på konkrete samarbejdsprojekter med landsbyerne, og Jane Frellesen havde forberedt små smagsprøver af naturens gaver.

Jane Frellesen har smagsprøver klar. Andreas Hermann ses i baggrunden i blå bluse.

 

Præsentation af Naturcentret.

Kl. 10.30 – 11.00 Velkommen til Sønderborg v. Erik Lauritzen, borgmester

 

Center for Verdensmål er placeret på Kær Vestermark, et 134 hektar naturskønt, rekreativt område lige nord for Sønderborg by. Området var tidligere militær træningsbane, men er i dag et oplevelsesrum, hvor fokus er på formidling om naturen og FN´s verdensmål, så de kan blive hverdagsmål for os alle. Borgmesteren præsentere Sønderborg Kommune og fyrtårnsprojekterne: Byens Havn, Nordals Resort og ProjectZero. Præsentation HER

Borgmester Erik Lauritzen præsenter Sønderborg Kommune.

Kl. 10.30 ProjectZero, præsenteret af Malene Lemann

 

Tema: KLIMA

 

ProjectZero-visionen og Masterplanen er udarbejdet for at nå CO2-neutralitet i 2029. Masterplanen er et resultat af flere års netværkssamarbejde mellem borgere, erhverv, institutioner, kommunen og andre. Her gives bl.a. eksempler på fælles varmeløsning og borgerinddragelse i forbindelse med den grønne omstilling (f.eks. VE-anlæg). Præsentationen er på vej >>

Malene Lemann, ProjectZero præsenterer ProjectZero.

 

Kl. 12.30 Frokost fra Rønhave og præsentation af de lokale fødevarer

 

Vi spiste frokost på Rønhave, hvor Susanne Korsholm Iversen, ejer af stedet, fortalte om overnatningsstedet på landet, som har modtaget støtte fra LAG Sønderborg Aabenraa til erhvervs- og turisme-udvikling.

Frokost på Rønhave.

Præsentation af LAG-støttet projekt: Glamping.

 

Kl. 13.30 Slut på dagens program.