1. Medborgerskab i helhedsplanlægningen

Intro:

Visioner og tværgående politikker som eksempelvis “Politik for medborgerskab”, “Sundhedspolitikken” og “Politik for bæredygtighed” danner dét fundament, som landdistriktspolitikken hviler på. Helhedsplanerne er en samlet betegnelse for beskrivelse af de historiske, stedbundne og menneskelige ressourcer i et nærmere afgrænset område. Her er data fra SAVE-registreringer, Landskabsplaner, Landsby-afgrænsninger og Lokale Udviklings Planer. Disse forbinder kommuneplanerne og -politikkerne med borgernes egne ønsker og lokalområdets potentialer. 

 

Hvert landsbylaug har deres egen lokale udviklingsplan, og landsbylaugene sørger for, at deres lokale udviklingsplaner skaber ejerskab, social sammenhængskraft og styrker fællesskabet. Broagerland og Sydals har frivilligt besluttet at udarbejde fælles udviklingsplaner for områderne: “Fælles udviklingsplan for Broagerland og Sydals; udlevelse i verdensklasse”. Denne fremhæver områdernes væsentlige vækstpotentialer, øger lokale kompetencer, samt målretter indsatsen for at skabe vækst og jobs i området.

 

Nedenfor kan du læse om organiseringen på landdistriktsområdet – kaldet Sønderborg-modellen – samt linke ind til landsbyernes udviklingsplaner og den fælles for Broagerland og Sydals. God fornøjelse med læsningen.

Når kommunen skaber udvikling med borgerne — ikke for borgerne

Nærdemokratiet trives i Sønderborg bl.a. i form af landsbylaug og lokalråd, der understøttes af et §17, stk. 4-udvalg, ”Udvalget for Bæredygtighed og landdistrikter”, et frivilligt Landsbyforum og en forvaltning med et Sekretariat for landdistrikter, hvor både en landdistriktskoordinator og en landsbyudvikler sidder klar til at bygge bro mellem landsbylaugene, forvaltningen og politikerne. Strukturen får ros af borgerne for at skabe tillid og kendskab. Men de kommunale arbejdsgange kan være en udfordring i samarbejdet, som skal løses.   

kilde: Byplan Nyt nr. 3, 2022

kåring af Årets Landsby_0013

Sønderborg-modellen

Modellen viser, hvorledes landdistriktsområdet siden 2007 har været organiseret i landsbylaug, det frivillige Landsbyforum og det politiske §17 stk. 4 udvalg. Disse “spilleregler” er opstillet for at øge dialogen, forbedre samarbejdet samt “løfte på tværs” og skabe udvikling i landdistrikterne.

Lokale UdviklingsPlaner

Hver landsbylaug har udarbejdet en lokal udviklingsplan, der sætter retning for landsbyens udvikling. Planen viser: Hvor vil vi hen? Hvordan kommer vi derhen? Hvem gør hvad, hvornår, hvordan? Landsbylaugene sørger for, at deres lokale udviklingsplan skaber ejerskab, social sammenhængskraft og styrker fællesskabet. Planerne fremgår i beskrivelsen af hver landsby – klik ind på en landsby, og læs mere:

126
┬®_KTJ_Gendarmstien_0010

Udlevelse i verdensklasse - fælles udviklingsplan for Broagerland og Sydals (2019)

De ti landsbylaug på Broagerland og Sydals er på eget initiativ gået sammen om visionen om at udvikle området, der spænder fra stilleturisme til action og naturoplevelser. Formålet er at fremhæve områdernes vækstpotentialer, opøve lokale kompetencer samt målrette indsatsen for at skabe vækst og job. Projektet er støttet af Erhvervsministeriets ”Landdistriktspulje” og ”Puljen til forprojekter” hos Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer i Sønderborg Kommune. 

Landskabsanalyse

Sønderborg Kommune har udarbejdet en landskabsanalyse, hvor vi har samlet viden ind om vores landskaber i kommunen.

Vi vil gerne skabe nogle rammer for landskabet, der beskytter de værdier, vi bliver enige om at værne om, og som giver flere muligheder for at benytte landskabet til udvikling inden for især turisme og bosætning.

Kegnæs fyr_0074-Pano
dk_profilfoto1_map

Kommuneplan 2019 - 2031

Her finder du Kommuneplan, der blev vedtaget af byrådet den 20. december 2023. Denne indeholder byrådets mål, retningslinjer og rammer for udviklingen i Sønderborg Kommune. 
Under “Emner og Redegørelser” ses strategien for Landdistrikterne.

Sådan etablerer du et landsbylaug

I Sønderborg Kommune har 38 landsbyer egne landsbylaug / lokalråd / landsbyråd eller lignende paraply-organiseringer på landsbyplan. 

 

Vil du vide mere om, hvorledes du etablerer et landsbylaug i Sønderborg?

369698964_663228805774599_2231755829496318749_n
_DSC9210 (1)

Samarbejde om lokal udvikling (2022)

“Hvordan kan lokalsamfund og kommune blive bedre til at samarbejde om den lokale udvikling?” 

Det var hovedspørgsmålet i en undersøgelse af Anna Tortzen i projektet: “Bæredygtige Udvikling Processer” med Tyge Mortensen, Landsbyhøjskolen.  Formålet var at undersøge, hvordan centrale lokalsamfundsaktører opfatter samarbejdet om lokal udvikling, samt hvilke udfordringer og behov de ser for fremtidens samarbejde.