Formålet med projektet Broagerland 3.0 (2019-2022) var at bane vejen inden for udviklingen af bo- og erhvervsfællesskaber. Centralt og banebrydende for projektet var, at bo- og erhvervsfællesskaberne skulle ejes af Broagerlands befolkning. Indflytterne og brugerne ville blive lejere. Der skulle etableres en styrende organisering, med tilknytning til Broagerlands befolkning og de eksisterende fem landsbylaug (Vemmingbund, Skodbøl, Dynt-Skelde-Gammelgab, Brundnæs-Iller-Busholm og Smøl) og Broager Udviklingsforum.
Denne organisation skulle kunne opkøbe, etablere og sikre den generelle drift af de etablerede bo- og erhvervsfællesskaber. Det enkelte bo- og erhvervsfællesskabet skulle have sin egen daglige ledelse, hvor rammerne kunne fastsættes i samarbejde med den overordnede organisation.
Et andet vigtigt aspekt af projektet var at få undersøgt og kortlagt, hvilke lovgivende barrierer der eventuelt forhindrer projektets realiserings-muligheder. Projektet ville gerne have ”frilandsby” status – og havde fået støtte fra “Landdistriktspuljen” til gennemførelse af pilotprojektet.
Her ses en præsentation af projektet den 13. august 2021 i forbindelse med Broagerland som én af tre kandidat til Årets Landsby 2021 – se program og optagelser fra dagen. I staten af projektet var denne folder udarbejdet, der fortæller om pilotprojektet.
I sidste del af projektet lavede en arbejdsgruppe et prospect “Mødestedet“, som blev præsenteret som et eksempel på et fiktivt bo- og erhvervsfællesskab. De samlede erfaringerne fra projektet ses HER.
Som afslutning på projekt: “Landsbyfællesskaber som økonomiske entreprenører” har vi valgt at lade Syddansk Universitet i Sønderborg (SDU) ved Jane Pedersen, evalueret på forløbet i november/december 2023 ud fra deltagernes synsvinkel. Evalueringen fokuserede på tre nøglepersoners deltagelse i projektforløbet. Læs hele evalueringen HER.
De bedste råd fra deltagerne i styregruppen til andre, der ønsker at arbejde med et udviklingsprojekt af dén størrelse er:
• Det er vigtigt med en stærk, lokalkendt frontfigur med gennemslagskraft, der ikke lader sig slå ud.
• Hold projektet på et jordnært niveau og vær tro mod egne tanker og ideer.
• Gennemtænk ideer, men husk at ideer også kan tænkes ihjel – nogle gange er der brug for handling og initiativ!
• Husk et komplekst projekt tager lang tid, så fortvivl ikke.
• I kan ikke være alt for alle, men meget for mange. Sæt rammerne og inviter dem indenfor, der har lyst, gejst og ressourcer til at arbejde med.
• Vær tydelig og transparent i jeres dialog med lokalsamfundet.