7. Kommunen går foran med det gode eksempel på klimavenlige fødevarer

Formål og indsatser

Denne indsats vedrører interne kommunale indsatser i institutionskøkkener, hvor de enkelte fag-afdelinger tager initiativ til pilotprojekter efter eget valg, hvorefter de bedste erfaringer rulles ud til hele kommunen. Fødevarekoordinatoren vil se på mulighederne for styrket koordinering mellem fagafdelingerne og kortlægning af eksisterende tiltag i forvaltningerne

Handleplan for Fødevarer

Med fokus på klimavenlige og lokale fødevarer samt god mad- og måltidskultur, skal Handleplan for Fødevarer (udgave 1.0 og 2.0) være med til at sætte et positivt aftryk på borgernes livskvalitet og bidrage til, at Sønderborg når målet om at være CO2 neutral i 2029.

 

Handleplanens mission er at øge efterspørgslen og anven-delsen af klimavenlige og lokale fødevarer, og sikre det gode liv i Sønderborg kommune. 

 

Handleplanen er lavet ud fra evalue-ringer og drøftelser i udvalget for Land­distrikter, Natur og Fødevarer og Udvalget for Bæredygtighed og Landdistrikter, samt erfaringer fra projekter, workshops og tiltag, der binder ind i den tidligere ’Fødevarestrategi 2016-2029’ som erstattes af handleplaner.  

 

Indsatserne i handleplanerne bliver fulgt op med projektbeskrivelser på helt konkrete handlinger, og status og resultater vil løbende blive afrappor­teret.

IMG_3135
Brødtorte
frugtkurv_æbler_bananer_brød
Tangshave Plejecenter_0026

Mere bæredygtighed og økologi i de kommunale køkkener

10 kommunale køkkener i Sønderborg Kommune deltager fra marts 2023 i projektet “Økologi og Madglæde”. Projektet har fokus på, at bæredygtighed, kvalitet og madglæde skal gå hånd i hånd i de kommunale måltider.

Fødevarenetværk: Made in Sønderborg

Netværket er stiftet i 2022 med en vision om, at Sønderborg kommune og resten af Sønderjylland og Sydslesvig bliver kendt for vores Gastronomi og som et sted, der producerer og leverer lokale føde- og drikkevarer af høj kvalitet. 

 

Missionen er, at:

1. Fremme kendskabet til og øge stoltheden over lokale produkter 

2. Skabe mere omtale gennem netværk, udvikling og branding 

3. Medvirke til at øge fødevareturismen gennem gode lokale fødevarer

 

Netværket bygger på værdierne: Respekt for RÅVARER, KVALITET, AUTENCITET, SERIØSITET og GOD SERVICE.

Torvedagene i Sønderborg foregik i 2022 hver den første lørdag måneden fra juni til december. Der blev solgt frugt, grøntsager, honning, marmelade, blomster og husflidsprodukter og meget mere. Datoer for 2023 meldes ud i foråret.

Lokale vare fra Sønderborg og omegen_0276
Made in Sønderborg logo 2
Jysk Seafood

Et måltid til 40.000 personer

Landdistriktsudvalget og Sekretariat for landdistrikter fokuserede på lokale fødevarer som løftestang for skabelse af merværdi i flere led i landdistrikterne. Dén første opgave blev at bespise ca. 40.000 spejdere med et måltid mad ved SL2017.

Pigespejderne Laura Sønderballe, 15 (mf.) og Emilie Christensen, 16 (tv.), begge fra Esbjerg,  med dagens høst af frisk persille til Snysk på Spejdernes Lejr 2017. Foto: Lasse Stissing Jensen