Samtale caféer

Samtale café

Ved uformelle møder for Landsbylaugets medlemmer tages aktuelle emner op til rundbords-snak og erfaringsudveksling. 

Grønne køretøj_0014
landsbybusser_0096

Onsdag, den 28/8 2024 kl. 17.00 - 19.00 på Alssundgymnasiet: fra Landsbybus til Frivillighedsbus

Mobilitetsforeningen under Landsbyforum har fået mulighed for, at landsbylaugene kan benytte en 9-personers ”Frivillighedsbus” til samkørsel hver weekend og i skoleferierne fra 1. september 2024 og ca. 8 – 10 måneder frem. 

 

 

Denne mulighed er opstået som et resultat af et samarbejde mellem Alssund-gymnasiet og Landsbyforum. Gymnasiet har påbegyndt et mobilitetsprojekt, hvor målet er ”at forbedre mobiliteten og livskvaliteten for unge i landdistrikterne, uafhængigt af deres bopæl eller forældres indkomst”. Bl.a. støttet med EU-midler fra LAG Sønderborg Aabenraa.

 

Landsbyforum har bidraget med erfaringerne fra Landsbybusordningen, som har været med til at flytte folks tanker om, hvordan transport kan foregå anderledes. 

 

Men hvordan flytter vi os fra den velkendte Landsbybusordning til en Frivillighedsbus-ordning? 

   
landsbybusser_0130

Torsdag, den 16/4 2024: Styrk biodiversiteten

Landsbyforum har inviteret Kristian Nordstrøm, havearkitekt og anlægs-gartner, til at give gode tips og råd til styrkelse af biodiversitet. Han inspirerer med små og store tiltag tilpasset dit eller landsbyens behov. Desuden kommer han ind på vedligeholdelse af ”Vild med vilje”-områder.

 

De seneste år har vi fået en smag på klimaets forandring i vores dagligdag. Der er tegn på, at kloden lider og arter forsvinder med hastige skridt. Kristian mener, ”…det kan vi faktisk nemt lave om på ved ganske små ændringer i vores måde at se og betragte haver og naturen på. Mange gange handler det om at stoppe med at kæmpe mod naturen og i stedet samarbejde med den”.

billed 2
Formidlingshaven i Gråsten_forår_blomster (3)
billed 4
billede 3

Torsdag, den 9/3 2023: MEDSAM

Den 26. november 2019 mødtes landsbyfolk fra hele kommunen og de frivillige medlemmer af Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, til en samtale-café på Iller Slot med partnerne i et norsk forskningsprojekt: MEDSAM. Den overordnede idé med projektet var, at udvikle modeller for samskabelse mellem kommuner og borgere for at sikre bæredygtige velfærdsløsninger i et langsigtet perspektiv. De to danske kommuner Århus og Sønderborg indgik som cases, hvorfra forskerne kunne hente inspiration og data som grundlag for ny viden. Ligeledes indgik flere norske kommuner. Århus var valgt pga. deres indsatser som Europæisk frivilligheds kommune i 2018 og Sønderborg blev valgt på baggrund af arbejdet i ”Sønderborg-modellen” – dvs. samarbejdet mellem landsbylaug, Landsbyforum, det politiske udvalg for Bæredygtighed og Landdistrikter samt forvaltningen.  

 

Projektet blev ledet af Arendal Kommune med bl.a. Lisbeth Iversen, leder af “Med hjertet af Arendal”, som projektleder – flere af jer har mødt Lisbeth ved tidligere lejligheder. Vores danske forsker og kontakt i projektet, Jens Peter Jensen, vil løfte sløret for, hvad der egentlig er kommet ud af MEDSAM-projektet. 

 

Hvad kan vi lære af de erfaringer, der blev hentet i Århus, Arendal, Oslo, Voss, Steinkjer, Levanger, Sønderborg og Aarhus?

 

Erfaringerne fra MEDSAM-projektet mangfoldiggøres i en artiklen fra august 2022, der bliver en del af en bog, som redigeres af Roskilde Universitet. Bogen har været planlagt længe og udkommer i løbet af 2023. Artiklen er et bogkapitel i en antologi. Forfatterne er Eugene Guribye, Frode Fatnes Jacobsen, Håkon Sivertsen, Esben Carlsson og Jens Peter Jensen. 

Foråret 2021:

computere

Onsdag, den 7. april kl. 10.00: Puljecafé

Mandag, den 12. april kl. 19.30 – 20.30: Biodiversitet og natur

– oplæg ved Bent Albæk, biolog, Sønderborg Kommune

Torsdag, den 15. april kl. 17.00 – 18.30

 

Virtuel dialog møde om øget bosætning

med oplæg af Tatjana Rode, bosætnings-koordinator, Sønderborg Kommune

 

Næste møde den 7. oktober 2021 fra kl. 17.00 – 19.00 

Mandag, den 26. april kl. 19.30 – 20.30: Opfølgning på Bo-Tryg kampagnen

– oplæg ved Jan Rasmussen, politikommissær, Sønderborg

Mandag, den 10. maj kl. 19.30 – 20.30: Fra verdensmål til hverdagsmål

– oplæg ved Lene Sternsdorf, klimakoordinator, Sønderborg Kommune

Den 3/10 2017: Hatten rundt

Følgende spørgsmål blev drøftet:

3.1 Politik for medborger- forenings- og forsamlingshuse 2017 – 2020

3.2 Drift af medborgerhus/forsamlingshus – hvilke erfaringer har landsbylaug med et sådant mødested?

–  hvordan blev bygningen anskaffet? Hvem ejer den nu?

–  hvordan finansieres driften, hvad bidrager kommunen med og hvad betaler I selv? (El, varme, vand, vedligeholdelse, forsikringer og ejendomsskat)

–  hvordan har I organiseret rengøring og vedligeholdelse af udendørs arealer?

– hvor stort skal et landsbylaug være (antal medlemmer) for at det er realistisk at kaste sig ud i et sådant projekt? (Det er selvfølgeligt individuelt for der er stor forskel på sammenhold og overskuds-tid hos medlemmerne)

– hvor meget bliver huset brugt?

3.3 I Nordals Landsbylaug PAK er de ved at etablere en aktivitetsplads med shelter, legeredskaber og bord/bænke sæt. Hvad er erfaringerne med tyveri og hærværk på sådanne materialer? skal bordene boltes fast til undergrunden eller lader publikum dem i fred?

 

Der deltog en håndfuld, men udbyttet for konkret og direkte brugbart. Deltagerne roste formen.  

Udenlandsk vielse på Sønderborg Rådhus

Den 26/2 2018: Hvordan laver du filmoptagelser?

Den 26. februar 2018 

Hvordan laver du filmoptagelser, redigering, upload m.m. sammen med praktiske klip fra www.baglandet.tv. 

 

Underviser: Jeppe Søe. 
Aftenens undervisning er støttet af Benefit4Regions-projektet.

billede 3
billede 2
billede 1

 

Den 26. november 2019 inviteredes landsbyfolk fra bl.a. Broagerland og Sydals samt frivillige medlemmer af Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer til samtale café med forskere / kommunalt ansatte fra MEDSAM projektet. 

 

Her er formålet for en gruppe norske forskere, at lave en model for samskabelse. De to danske kommuner indgår som casestudier, som forskerne henter inspiration fra: Århus pga. deres indsatser som Europæisk frivilligheds kommune i 2018 og Sønderborg er med til at fortælle om landsbysamarbejdet. Projektet ledes af Arendal Kommune med bl.a. Lisbeth Iversen (leder af “Med hjertet af Arendal).